Hidrolik Nedir?
Hidrolik kelimesinin kökeni Yunanca'dır. Tarihte bilinen en eski su borularıyla su taşınması Eski Yunan'da keşfedildiğinden su (Hydro) ve boru (Aulos) kelimelerinin Yunanca'da bir araya gelmesiyle hidrolik kelimesi ortaya çıkmıştır. Antik Yunan'ın en eski bilinen mühendisi Ctesibius, suyun kaldırma kuvvetini keşfeden Arşimed'den önce yaşamıştır. Ctesibius tahminen MÖ 275 yıllarında su orgu ismi verilen bir müzik aleti geliştirmiştir. Bu alet için bilinen ilk tuşlu çalgı ve kilise orgunun da atası denilmesi yanlış olmayacaktır. Su organı ve daha geliştirilmiş türevleri Roma İmparatorluğu'nda ve Bizans İmparatorluğu'nda dini ayinlerde kullanılmıştır. Arşimet (M.Ö. 287 – 212 ) ile Blaise Pascal ‘ ın (1632 – 1662) hidrostatik konusunda ortaya koydukları bazı temel prensiplerden yararlanılmış, çeşitli presler yapılmıştır.
İskenderiyeli Heron ise Ctesibius'tan etkilenmiş ve Yunanlıların hidrolik çalışmalarını geliştirerek tarihte bilinen ilk buharlı türbini geliştirmiştir. Antik çağın en büyük deneycisi olarak kabul edilen Heron'un bazı buluşları şunlardır:
1- Hidro-statik enerji altında çalışan bağımsız bir çeşme olan Heron Çeşmesi,
2- Hava veya sıvı dağıtılmasını yönlendirmek için şırıngaya benzer bir cihaz,
3- Rüzgar enerjisini tarihte ilk kez kullanan, bir organı çalıştıran rüzgar çarkı,
4- Makinenin üzerindeki delikten bir bozuk para atıldığında, belirli bir miktarda kutsal su dağıtan, bilinen ilk otomat makinesi (ki bu makinede ilk hidrolik valfi kullanmıştır)
İtalyan matematikçi Antonio Castelli (1578-1643) ise günümüzde de geçerli olan modern hidroliğin babası olarak kabul edilmektedir. Mensuration of Running Water isimli eserinde hidrodinamik ve hidroliğin temel kanunlarını ve uygulamalarını anlattı. En önemli eseri ise öğrencisi Evangelist Torricelli'yi yetiştirmek oldu.
Evangelist Torricelli (1608-1647) , atmosfer basıncını civa kullanarak ölçme yöntemini geliştirdi. Adına ithafen 1 atm basınç = 76 mm Hg = 1 Torr olarak bilim çevreleri tarafından kabul edilmiştir. Ve hidrolikte kullanılmakta olan basınçölçerlerin yani manometrelerin mucidi de sayılmaktadır.
Asırlar boyunca hidrolik sıvısı olarak su kullanılmıştır ancak doğal yağlama özellikleri ve kaynama noktasının üzerindeki sıcaklıklarda kullanılabilme özelliği nedeniyle 1920'lerin başlarından itibaren hidrolik sıvısı olarak madenî yağlar tercih edilmeye başlanmıştır.
Tüm bu gelişmeler olurken tarih boyunca akışkanların kullanımı, gelişen teknolojiler ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda farklılaşarak; Hidrolik Motor, Hidrolik Pompa, Hidrolik Piston, Hidrolik Yağ, Hidrolik Valf, Hidrolik Oransal Valf, Hidrolik Kalıp, Hidrolik Akü, Hidrolik Redüktör, Hidrolik Yön Kontrol Valfleri, Hidrolik Hortum Tamburlar, Hidrolik Filtre ve Süzücüler gibi ürünler ortaya çıkarmıştır.
Yine bu ürünler kullanılarak hidrolik gücüyle çalışan iş makinaları, farklı amaçlara hizmet eden makinalar, kaldırma ve yükleme makinaları, presler, ve daha sayamayacağımız bir çok icat geliştirilerek insan hayatı Hidrolik Dünyası sayesinde gelişmiştir.